Sortiva vuilverwerkingsfabriek in Alkmaar, Nederland

21 juni 2012


Bepaalde projecten lenen zich niet om het bedrijfsgebouw en zijn werknemers op een klassieke manier tegen brand te beveiligen. In de praktijk zorgen de normale bedrijfsactiviteiten voor een vervuilde omgeving doordat stof, vuil, stoom, etc. in die mate aanwezig zijn dat klassieke brandmelders geen optie zijn.  Echter is net in dit soort omstandigheden een betrouwbare brandbeveiliging een absolute noodzaak. Bij de vuilverwerkingsfabriek Sortiva in Alkmaar was men zich daar heel erg van bewust en slaagde men erin dit niet alledaagse project optimaal te beveiligen.

Voor een nieuwe vuilverwerkingsfabriek in Alkmaar heeft Unica Brandbeveiliging de brandbeveiliging- en sprinklerinstallaties ontworpen en gerealiseerd.

 

De sprinklerpompkamer en klepopstellingen werden prefab aangeleverd. Hierdoor kon een snelle montagetijd worden gerealiseerd en konden alle kleppen op een nette manier gemonteerd én bekabeld worden.

In de pompkamer werd een 256 zone Notifier sprinklermeldcentrale geplaatst.

 

In het veld zijn per hal alle sturingen en inputs samengebracht in een modulekast zodat deze makkelijker bereikbaar zijn voor service en onderhoud. Vanwege het hoge omgevingsgeluid beschikken alle slowwhoop sirenes over een geïntegreerd flitslicht. Dankzij de nieuwe software was het mogelijk om alle slowwhoop sirenes en flitslichten te synchroniseren.

 

In de bedrijfshallen is een deluge sprinklerinstallatie aangelegd met maar liefst 52 alarmkleppen.

Om tot een optimale brandbeveiliging in dit soort omgevingen te komen, werd in overleg met NOTIFIER gekozen voor hoogwaardige en snelle vlamdetectie. 41 triple IR vlamdetectoren werden zorgvuldig geplaatst en zorgen voor de aansturing van de zone’s. Voor een optimale werking van de vlamdetectoren werd er voor gekozen de detectoren diagonaal over de zone te laten “kijken” om zodoende de meest optimale detectie te verkrijgen. Een proefbrand heeft bewezen dat een brand binnen luttele seconden gedetecteerd wordt.

In de automatische sorteerhal is ca 1400 meter aan lopende banden gemonteerd. Deze banden worden door detectielint bewaakt.

 

Unica Brandbeveiliging (www.unica.nl) kon dankzij de ruime ervaring en het uitgebreide  productgamma van NOTIFIER een niet alledaags project succesvol realiseren.